Vlinderkleppen: verschil tussen Wafer en Lug

18 november 2020
Wafer Type

+   Lichter
+   
Goedkoper 
+   
Makkelijke plaatsing 

–   Leidingflenzen nodig 
–   
Moeilijker te centreren 
–   
Niet geschikt als eindafsluiter

Bij een vlinderklep Wafer type is het huis ringvormig met enkele niet-getapte centreergaten. Sommige Wafer types hebben er twee terwijl andere er vier hebben.

De flensbouten worden door de boutgaten van de twee leidingflenzen en de centreergaten van de vlinderklep gestoken. Door het aanspannen van de flensbouten worden de leidingflenzen naar elkaar toe getrokken en wordt de vlinderklep tussen de flenzen vastgeklemd en op zijn plaats gehouden.


Lug type

+   Geschikt als eindafsluiter* 
+
   Gemakkelijker om te centreren 
+   Minder gevoelig bij grote temperatuurverschillen 

–   Zwaarder bij grotere maten 
–  
 Duurder

Bij een vlinderklep Lug type bevinden zich over de gehele omtrek van het huis zogenaamde “oren” waarin schroefdraad werd getapt. Op deze manier kan de vlinderklep door middel van 2 afzonderlijke bouten (één langs elke kant) tegen elk van de twee leidingflenzen worden aangespannen.

Doordat de vlinderklep langs de twee zijden met aparte, kortere bouten aan elke flens is bevestigd, is de kans op relaxatie door thermische expansie kleiner dan bij een Wafer type. Bijgevolg is de Lug-versie meer aangewezen voor toepassingen met grote temperatuurverschillen.

*Wanneer men de lug-uitvoering gebruikt als eindafsluiter dient men echter op te letten want de meeste Lug-vlinderkleppen zullen als eindafsluiter een lagere maximaal toegelaten druk hebben dan hun “normale” drukklasse aangeeft.

Vlinderkleppen bij Fluxer

Deze twee types vlinderkleppen bestaan er in allerlei verschillende uitvoeringen. Je kan o.a. kiezen voor een volledig manuele vlinderklep, een met pneumaatwormwielkast of elektromotor. Wat het verschil is tussen deze uitvoeringen houden we echter voor een later nieuwsbericht.

Wens je onze catalogus?